Adaptarea strategiilor și serviciilor la diferitele nevoi ale tinerilor in Luxemburg, Malta si Bulgaria.
În Luxemburg, un studiu de evaluare a situației NEETs a fost realizat în cooperare cu Unitatea Muncii și Ocupării Forței de Muncă (CET) a Inspectoratului General al Securității Sociale (IGSS) și Institutul Luxemburgic de Cercetări Socio-Economice (LISER) ca toate acțiunile locale pentru tineret si toate ministerele relevante.
Acesti actori, au combinat o serie de surse administrative și au creat un fișier „Tinerii”, care conținea date despre toți tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani care locuiesc în Luxemburg (și sunt înregistrați la sistemul de securitate socială din Luxemburg).
Acest lucru a permis urmărirea situației tinerilor de la lună la lună (angajați, în formare – inițială sau continuă – sau NEETs).
Monitorizarea lunară a servit pentru a măsura persistența și reapariția stării NEET în rândul tinerilor de 16-24 de ani26.
Studiul a fost cofinanțat de Fondul Social European.
În Malta, s-a efectuat un recensământ NEET în 2015. Acesta a constat într-un chestionar care vizează colectarea informațiilor relevante cu privire la caracteristicile populației NEET și așteptările acestora cu privire la educație și piața muncii.
Acest exercițiu a oferit o perspectivă asupra percepției tinerilor cu privire la intervențiile guvernamentale și conștientizarea programelor guvernamentale, asigurând astfel că politicile și măsurile viitoare sunt orientate către nevoile specifice ale NEET.
Conform acestui recensământ, NEETs din Malta pot fi subdivizate în trei categorii:
- Tranziție (acei tineri care au ales să-și petreacă timpul înainte de a progresa către oportunități de învățământ superior sau superior);
- Flotant (Tinerii cărora le lipsește direcția și motivația. Au tendința de a avea vrăji de a fi un tânăr NEET între cursurile de educație continuă și ocuparea forței de muncă fără formare);
- Core (Tinerii cu probleme sociale și comportamentale, inclusiv cei care provin din familii în care „lipsa de muncă” și șomajul sunt acceptate ca o normă și nu se acordă o importanță mare învățământului superior și superior).
În Bulgaria, abordarea tinerilor NEETs este implementată în cadrul Programului național „Activarea persoanelor inactive” prin activitatea mediatorilor romi (numiți în birourile muncii) și a mediatorilor tinerilor (numiți în municipalitățile cu cele mai mari rate de inactivitate a tinerilor).
În perioada ianuarie 2014 – decembrie 2017, ca rezultat al activității mediatorilor romi, 15 918 tineri cu vârsta de până la 29 de ani au fost activați pentru a se înregistra la serviciul public de ocupare a forței de muncă.
Pentru NEETs cu responsabilități familiale, în special femeile tinere și NEETs cu dizabilități, sensibilizarea poate fi eficientă atunci când se face în coordonare cu furnizarea de prestații parentale și prestații de invaliditate.
Pe lângă primirea de beneficii, tinerii sunt informați într-un mod deschis despre oportunități (clarificându-și relația cu condițiile pentru alte beneficii).
Data publicarii: 10 Septembrie 2021