„Centrele de Incluziune Sociala – oportunitate pentru facilitarea participarii pe piata muncii a grupurilor vulnerabile”
Institutul pentru Politici Sociale a implementat proiectul in calitate de beneficiar, proiectul dovedindu-se un exemplu de bune practici intre proiectele finantate pe axa 6.2.
Obiectivul proiectului strategic l-a constituit promovarea de masuri specifice pentru facilitarea accesului pe piata muncii a unui numar de aprox. 5000 de persoane (grupuri vulnerabile, inclusiv persoane asistate, voluntari, personal al Centrelor de Incluziune Sociala) din cele 8 regiuni de dezvoltare si a urmarit corelarea ofertei de consiliere si formare profesionala personalizata functie de nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile in raport cu dinamica pietei muncii.
Grupul ţintă eligibil al proiectului a fost format din următoarele categorii: familii monoparentale; persoane cu dizabilităţi; persoane de etnie romă; tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului; familii cu mai mult de 2 copii; victime ale traficului de personae; persoane foste dependente de droguri; persoane afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială; persoane aflate în detenţie; personal al Centrelor de Incluziune Sociala; voluntari.
Prin intermediul proiectului a fost infiintat un Centru de Incluziune Sociala in Bucuresti si alte 7 centre regionale alaturi de partenerii de implementare in Teleorman, Bistrita- Nasaud, Alba, Iasi, Timisoara, Dolj, Buzau.
Serviciile oferite celor aprox. 5000 de beneficiari din grupurile vulnerabile care au fost implicate in proiect au fost:
- consiliere socială pe toată durata participării în program privind drepturile in relatia cu autoritatile publice;
- consiliere in cariera si orientare profesionala, in scopul deprinderii de abilitati necesare orientarii in cariera, angajarii si mentinerii locului de munca;
- consiliere psihologica în domeniul intereselor profesionale, ridicarea stimei de sine, depăşirea obstacolelor fizice si psihologice care împiedică accesul pe piaţa muncii a participanţilor la program;
- servicii de insotire si acompaniere a membrilor familiilor beneficiarilor proiectului (minori, persoane cu dizabilitati, batrani etc);
- cursuri de calificare gratuite in functie de nevoile pietei muncii, finalizate cu certificare recunoscută de CNFPA şi Ministerul Muncii, în scopul calificării/recalificării participanţilor la program.
Datorita serviciilor de care au beneficiat in cadrul proiectului si datorita unui efort sustinut de mediere pe piata muncii peste 600 de beneficiari si-au gasit un loc de munca.
Media
IDEAS AND BREAKTHROUGHS FUELED BY 100+ YEARS OF TOTAL EXPERIENCE.
Centrele de Incluziune Sociala - Conferinta finala - Partea 1
Institutul pentru Politici Sociale, în parteneriat cu Asociația Glasul Romilor Pro-Europa, Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj – Filiala Bistrița, Fundația Solidaritate și Speranță, Asociația Vasiliada, Asociația Pro-Tinerețe, Fundația Filantropia Timișoara și Partida Romilor Pro-Europa – Filiala
Centrele de Incluziune Sociala - Conferinta finala - Partea 2
MIELU Cosmin – Responsabil de centru – Centrul de Incluziune Sociala Teleorman – Asociatia Glasul Romilor Pro-Europa
Centrele de Incluziune Sociala - Conferinta finala - Partea 3
BOBOC Sorin – Responsabil de centru, C.I.S Dolj – Asociatia Vasiliada
RADUCANU Ana – Consilier orientare profesionala – C.I.S Buzau – Partida Romilor Pro-Europa, Filiala
Centrele de Incluziune Sociala - Conferinta finala - Partea 4
CROITORU Florin – Responsabil de centru, C.I.S Alba – Asociatia Pro-Tinerete
MILEA Rodica Alexandra – Asistent social – DGASPC Sectorul 4
Servicii integrate pentru victimele traficului de persoane
Centrele de Incluzie Sociala – oportunitate pentru facilitarea participarii pe piata muncii a gruparilor vulnerabile.
Servicii integrate pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie
Consiliere si orientare profesionala pentru tinerii peste 18 ani care parasesc sistemul de protectie a copilului.