COOPERATIVA URALUNGAL: CEA MAI VECHE COOPERATIVA MUNCITOREASCA DIN INDIA!
In Kerala, India, o cooperativa de muncitori a sfidat predictiile economistilor de masa de peste 90 de ani.
Cooperativa Uralungal, este o cooperativa de constructii detinuta de muncitori, cu 2000 de membri. Activitatea cooperative este constructia proiectelor mari de infrastructura, cum ar fi drumuri, poduri si ansamble de cladiri.
Numita dupa satul Uralungal din regiunea Kerala, Cooperativa Uralungal a fost pionier in productia alternativa la nivel local, reprezentand atribute ale economiei solidare: democratia, echitatea, solidaritatea, reciprocitatea si retelele integrative.
Aceste principii sunt codificate in structura cooperativei prin aspiratiile membrilor sai precum si prin statutul cooperativ, care descriu dezideratul principal al al cooperativei pentru membrii sai si ai comunitatii: asigurarea unei munci sigure, recompensate si bine remunerate.
Angajamentul Cooperativei Uralungal fata de principiile democratice si egalitare se intoarce la anii de infiintare la inceputul secolului al XX-lea, in anii 1930, 1940 cand in anii de formare ai cooperativei, a contribuit la bazele unei economii alternative bazate pe luarea deciziilor democratice, surplus subordonat obiectivelor sociale, durabilitate ecologica si productie colectiva. De-a lungul anilor, cooperativa si-a folosit organizarea democratica, luarea colectiva de decizii, inaintea profiturilor pentru a depasi in mod inovativ fiecare noua provocare.
Succesul Cooperativei Uralungal se explica prin angajamentul sau fata de democratia participativa si direct a membrilor in cadrul cooperativei.
In cadrul cooperative, membrii aleg consiliul de administratie in cadrul unei adunari generale anuale si discuta un raport detaliat despre ultimul an de activitate al cooperativei. Adunarea generala nu este o formalitate si realegerea consiliului de administratie nu este o concluzie inevitabila.
Odata ales consiliul de administratie, li se acorda autonomie de a procura contracte, de a alege tehnologia, de a aloca lucratorii pe diferite santiere si de alte decizii de rutina. Astfel, directorii sunt managerii cooperativei, conducerea este aleasa de muncitori – in contrast puternic cu corporatiile capitaliste, unde managerii sunt numiti de o conducere nealeasa.
Santierele sunt conduse de lideri alesi dintre muncitori, intr-un proces prin care sunt selectati doar muncitorii cu abilitati manageriale dovedite si care se bucura de respect si incredere. Muncitorii si sefii de santier discuta continuu despre diviziunea muncii si procedurile la locul de munca – de exemplu, la un pranz colectiv (pregatit de cooperativa). Desi exista o mare parte de decizie incluziva, odata ce o decizie este luata, toata lumea trebuie sa o respecte. Nerespectarea instructiunilor conducatorilor de santier, nerespectarea indatoririlor, neregulile financiare sau lipsurile deliberate ale performantei pot duce la masuri disciplinare – desi astfel de actiune sunt rareori necesare.
Procesele democratice sunt mentinute prin comunicare regulata in cadrul cooperativei. Liderii de santier participa la intalniri zilnice cu consiliul de administratie. Toti liderii de santier, membrii consiliului de administratie si personalul tehnic participa la intalniri saptamanale, in timp ce toti membrii lucratori participa la intalniri lunare in care sunt raportate evolutiile si in care membrii pot ridica critici si propuneri. Situatiile financiare complete sunt discutate in cadrul adunarilor generale anuale. Desi intalnirile implica timp si energie, ele produc un sentiment de proprietate colectiva, de participare, solidaritate si misiune comuna, sporind astfel increderea si productivitatea.
Provocarea majora pentru Cooperativa Uralungal in concurenta cu contractorii privati este ca cooperativa nu poate reduce costurile reducand beneficiile lucratorilor sau calitatea si specificatiile materialelor. Cooperativa a considerat intotdeauna respectarea cerintelor clientului, un principiu sacrosant, ceea ce a contribuit la reputatia sa impresionanta.
Avantajul competitiv al cooperativei provine din productivitatea ridicata a muncii, rezultata din utilizarea eficienta a tehnologiei si din abilitatile lucratorilor – un atu vital in procesul de constructie cu forta de munca intensiva. Priceperea si angajamentul lucratorilor – nu doar supraveghetori sau
manageri – sunt atuurile majore ale cooperativelor. Cooperativa Uralungal a prioritizat participarea activa la luarea deciziilor, mentinand in acelasi timp pachete de remunerare generoase si conditii de munca pozitive.
Mecanizarea a transformat santierele si multe dintre locurile de au devenit inutile sau lipsite de calificare. In plus, schimbarea ritmului legata de mecanizare ar putea modifica sentimentul de implicare si legaturile de solidaritate ale lucratorilor. La aceste provocari, cooperativa a raspuns prin aprofundarea democratiei in trei moduri: un angajament mai profund pentru deliberare transparenta si deschisa; re-prioritizarea feedback-ului lucratorilor si imbunatatirea programelor sale de dezvoltare a competentelor.
Data publicarii : 15 Iulie 2021