Doar 11 din 26 de SES-uri spun că ar avea nevoie de un credit. Nu înseamnă ca celelalte 15 întreprinderi nu au nevoie, ci că, cel mai probabil, nu au o afacere suficient de sustenabilă încât să plătească ratele unui credit.

Plaja pe care se întinde suma de bani necesară este foarte largă: de la 10.000 la 200.000 de euro, cei mai mulți dorindu-și un credit pe termen scurt, sub 5 ani. Banii sunt necesari pentru dezvoltarea producției de produse proprii, spații de producție, stocuri, echipamente noi, promovare, publicitate sau pentru dezvoltarea unui nou punct de lucru, sediu, renovarea și amenajarea unei săli de cursuri etc, dar și pentru garanții salariale.

Tot 9 SES-uri spun că ar avea nevoie de un credit pentru capital circulant. La fel, banii sunt necesari pentru dezvoltarea activității curente, dezvoltarea unui nou punct de lucru, garanția continuității locurilor de muncă, achiziții și desfacere, îmbunătățirea calității serviciilor și produselor fără a crește prețul de cost de pe piața de desfacere, achiziția de materie primă, pentru cheltuielile curente pe timp de iarna când scad vânzările, utilaje performante, salarii pentru cadre calificate, mașini de transport, specialiști in publicitate și vânzări etc.

Doar 9 din 26 de SES-uri spun că au suficiente garanții de pentru a accesa resursele financiare necesare dezvoltării întreprinderii, iar 15 dintre acestea spun că ar avea nevoie de asistență pentru întocmirea documentației de creditare/ finanțare.

La fel, 7 din 9 organizații spun că au în plan sa acceseze finanțări pentru dezvoltarea afacerii curente 3 organizații numai granturi și 4 atât granturi cât și credite și 5 din 9 organizații spun că au în plan să acceseze finanțări pentru deschiderea de noi SES-uri în care să aibă și salariați de etnie romă. Doar una dintre ele ar accesa și un credit, nu numai granturi.

În urma interviurilor efectuate, a reieșit că majoritatea managerilor de ȘES-uri consideră că produsele și serviciile oferite de acestea sunt adaptate în mare și foarte mare măsură pieței (22 din 26 SES-uri). De cealaltă parte, în ceea ce privește privește calificările grupului țintă pentru a produce conform cerințelor pieței, 17 din 26 de manageri consideră că aceștia sunt în mare și foarte măsură calificați, numai 8 manageri de SES-uri considerând că o mai bună calificare a acestora ar fi necesară.  Având aceste date, 22 dintre managerii de SES-uri ar dori să implice în viață întreprinderii și alte persoane vulnerabile de etnie romă.  

Respondenții spun că întreprinderile sociale sunt apreciate mai degrabă de cei angajați și de familiile lor sau de cei care au beneficiat direct de produsele/ serviciile întreprinderii și mai puțin la scară largă, unde întreprinderile sunt mai puțin cunoscute, iar conceputul de economie socială este destul de greu de înțeles, chiar și de administrațiile locale. Cei care oferă servicii directe, restaurante sau catering, primesc feedback direct de la clienți și de cele mai multe ori acesta este pozitiv, atât pentru produse și servicii, cât și pentru componenta socială a afacerii.

Data publicarii: 19.04.2022