Comisia Europeana a aprobat in decembrie 2021, Planul de Actiune pentru Economia Sociala, cadru care va spori investitiile sociale, va sprijini actorii din economia sociala si intreprinderile sociale la infiintare, extindere, inovatie si crearea de locuri de munca.
Economia sociala cuprinde o varietate de intreprinderi, organizatii si forme juridice, cum ar fi asociatii non-profit, cooperative, societati mutuale, fundatii si intreprinderi sociale. Acestea impartasesc caracteristica de a pune in mod sistematic oamenii pe primul loc, reinvestind cea mai mare parte a profitului inapoi in organizatie sau intr-o cauza sociala si având o forma participativa de guvernare. Acestea joaca un rol important in crearea de locuri de munca, integrarea in munca si o crestere incluziva si durabila.
Intreprinderile sociale opereaza intr-o mare varietate de sectoare economice, cum ar fi serviciile sociale, ingrijirea sanatatii, locuinte sociale, energie accesibila celor mai vulnerabili, reciclare, comert cu amanuntul, turism si ospitalitate.
Având in vedere potentialul sau de a aborda provocarile societale si de a contribui la cresterea economica, Uniunea Europeana a lansat un numar de actiuni pentru a sprijini dezvoltarea intreprinderilor sociale si a economiei sociale in cadrul Initiativei de afaceri sociale din 2011 (SBI) si a start-up-ului din 2016 si initiative, Scale-up.
Seria de initiative ale Comisiei Europene care promoveaza potentialul economiei sociale:
- Europa sociala si puternica pentru tranzitii corecte;
- Planul de actiune pentru economia circular;
- Strategia IMM-urilor;
- Val de renovare;
- Planul de redresare – Uniunea Europeana de generatie noua;
- Initiativa de sprijin pentru ocuparea fortei de munca pentru tineri;
- Planul de actiune privind integrarea si incluziunea;
- Agenda Europeana a Competentelor;
- Cadrul strategic UE pentru rromi;
- Planul economic si de investitii pentru Balcanii de Vest;
- Parteneriatul reinnoit cu vecinatatea sudica – O noua agenda pentru Mediterana.
Data publicarii: 05.10.2021