“FRUCTUL SECUIESC”
ASOCIATIA PRODUCATORILOR SI PROCESATORILOR DE FRUCTE
Asociatia Producatorilor si Procesatorilor de Fructe din Zona Odorhei demonstreaza un mod de lucru de tip intreprindere sociala in zona dezvoltarii economice locale a comunitatilor rurale din teritoriile romanesti izolate si slab populate.
Activitatile sale principale se concentreaza pe prelucrarea si vanzarea soiurilor de fructe rare, care altfel ar fi irosite sau vandute la preturi foarte mici de catre producatorii individuali.
Asociatia detine doua centre de procesare in judetul Harghita (centrul Romaniei): unul in satul Lupeni, pentru prelucrarea fructelor din livada (mere, pere, prune, fructe de padure), si unul in satul Zetea, pentru prelucrarea fructelor si ciupercilor salbatice. Activitatile Asociatiei beneficiaza de sprijin substantial din partea asociatiilor de proprietari de padure, care furnizeaza impreuna cu fermierii locali materia prima necesara colectata din padure.
Printre principalii factori interesati ai intreprinderii se numara pomicultorii si recoltatorii (in cazul fructelor salbatice si ciupercilor), membrii si non membrii ai Asociatiei care participa de bunavoie la procesele de dezvoltare.
In 2017, „Fructul Secuiesc” a lucrat indeaproape cu peste 1.200 de fermieri implicati atat in productia, comercializarea si vanzarea produselor; dintre acestea, doar 39 de persoane au participat ca membri ai Asociatiei.
Numarul de angajati ai intreprinderii variaza de la 6 la 55 (in timpul sezonului de recoltare).
Membrii nu au utilizarea exclusiva a facilitatilor si serviciilor oferite de Asociatie, dar pot participa direct la procesul de guvernare.
Dincolo de impactul pozitiv al asociatiei asupra membrilor si colaboratorilor sai, cum ar fi dezvoltarea abilitatilor lor profesionale (alegerea celor mai bune soiuri de fructe pentru microclimat, intretinerea livezii, practici ecologice etc.) si „soft skills” (practici colaborative), intreprinderea demonstreaza, de asemenea, impacturi benefice asupra comunitatii rurale mai mari, in special asupra mediului.
Aceasta include, de exemplu, cresterea dimensiunii livezilor nou infiintate sau reinnoite la 300 de hectare si schimbarea mentalitatii asociatiilor de proprietari de paduri privind gestionarea durabila a padurilor si utilizarea materiilor prime disponibile (inclusiv cherestea, fructe de padure si ciuperci).
Publicat: 21 Septembrie 2021