Ideea proiectului zace demult în mintea noastră, practic am copilărit înconjurat de mirosul lemnului, al lemnului ars de pirogravură și de aracet. Tatăl meu realiza, ceea ce acum se cheamă hand-made, tot felul de produse din lemn prin traforare, strunjire, pirogravura, sculptura si gravare. Imi aduc aminte cu drag de macheta casei bunicilor, macheta superba a Turnului Eiffel (era aproape cât mine la vremea aceea), a Podului lui Apolodor, etc. Acum, după zeci de ani, reușim cu ajutorul proiectului implementat de Asociația pentru Politici Sociale să ducem la un alt nivel pasiunea de atunci.
Cum să ajutăm? – o întrebare pe care ne-am pus-o în 2009 și în urma căreia a rezultat, la începutul anului 2010, Asociația Nike de Dezvoltare și Ajutoare (A.N.D.A.), asociație cu care am derulat zeci de proiecte de-a lungul celor, acum, 11 ani de activitate. Proiectele au avut in centrul lor copiii și tinerii și au fost din domenii diverse: de la ecologie, protecția mediului, artă și cultură, implicare civică și voluntariat până la proiecte pe transparență în adiminstrația publică și protecția animalelor.
Poftim? Până la urmă despre ce vorbim?? Discutăm despre înființarea, în anul de grație 2020, a Întreprinderii Sociale Gifts 4 Soul SRL, care are ca obiect de activitate producerea de mobilier și alte obiecte din lemn precum și, într-un viitor pe care ni-l dorim cât mai apropiat, a jucăriilor de lemn. Suntem a doua entitate de gen din Mehedinți, prima fiind prieteni și amici din cadrul aceluiași proiect care a dus și la nașterea entității noastre – putem spune că suntem adevărați pionieri în domeniul antreprenoriatului social în județul nostru. În cadrul G4S vom avea trei angajați (doi cu normă de patru ore și un post full-time) din care un angajat, cel cu normă întreagă, va fi localnic.
Unde vom fi? Activitatea se va desfășura în localitatea Izvoru Aneștilor, comuna Livezile, aflată la 20 de km de Dr.Tr.Severin. Ne-am orientat către această zonă deoarece deja avem
activități în zonă și ne-a plăcut foarte mult aici, avem deja relații foarte bune cu oameni de aici iar colaborarea cu Primăria Livezile este extraordinară. Am derulat activități și cu asociația menționată anterior, cel mai amplu proiect fiind dedicat grădiniței din zonă – am investit peste 2000 de lei pentru mic mobilier, materiale, consumabile și alte mărunțișuri.
Ce vom produce efectiv? Vom începe cu realizarea unei game de piese de mobilier – ne vom axa în principal pe paturi, dulapuri, noptiere și comode dar și măsuțe pentru cafea. Pentru fiecare vom realiza 1-2 modele iar prin diverse metode de finisare vom obține o varietate și mai mare de produse finite (vorbim de vopsire, lăcuire, lemn ars, lemn natur, eventual lemn pictat manual, pirogravură, gravare CNC, etc). Aceste produse sunt aferente codului CAEN principal așa cum ne-am asumat în proiect dar gama produselor pe care le vom putea realiza în timp este extrem de diversificată. Acum ajungem și la a cele două echipamente mari din proiect – un router CNC pentru lemn cu adaptor pentru a lucra în 4 axe și un gravator laser. Ambele nu sunt de mare anvergură, au fost gândite pentru a realiza în primul rând ornamente și detalii deosebite care să fie folosite la mobilier sau ca produse de sine stătătoare.
Cu ochii spre mediu, așa suntem și vom fi mereu. Suntem conștienți de faptul că realizăm asta și pentru noi, deja nu mai putem să trecem cu vederea efectele generație mele și a celor care m-au precedat, dar mai ales pentru copiii noștri și viitorul lor. Atenția noastră este îndreptată spre ecologie și protecția mediului și, așa cum vom arăta în viitor, nu doar la nivel de vorbe. Astfel ne-am asumat ca pentru fiecare metru cub de material lemnos folosit să planăm 5 copaci/arbori/arbuști, ne-am asumat să folosim doar produse ecologice și eco-friendly (vopsele, lacuri, adezivi, etc) iar toate deșeurile vor fi, în primul rând, reutilizate și doar în ultimă instanță reciclare cu ajutorul firmelor specializate.
Cum vom ajuta? Vom continua, cu ajutorul G4S și al partenerilor actuali și viitori, să sprijinim comunitatea de care ne-am îndrăgostit, Izvoru Aneștilor în primul rând și comuna Livezile ca entitate administrativă. Prin proiect ne-am asumat anumite chestiuni pe care le-am considerat de prim impact și pe care le-am ales astfel încât să fie realiste și realizabile indiferent de cum va merge entitatea ca și bussines. Pe lângă aspectele legate de mediu ne-am asumat să sprijinim printr-o campanie anuală 10 copii/tineri prin oferirea de pachete cu produse de igienă, rechizite, dulciuri, alimente, haine, etc, vom dona deșeurile lemnoase către familii nevoiașe pentru a fi folosit ca material de foc și vom sprijini 5 tineri prin facilitarea accesului la taberele pe care le vom organiza cu asociația parteneră sau de terți.
Asta ne-am asumat dar ideile sunt mai multe, una din idei este să sprijinim reabilitarea și renovarea Casei Memoriale Ștefan Odobleja. Marele savant s-a născut în localitatea vecină nouă, efectiv trecem pe lângă ea de fiecare dată pe ruta Izvoru Aneștilor – Dr.Tr.Severin și sunt profund mâhnit că lucrările stagnează la nivelul de „la roșu“ de ceva vreme. În primul rând ne vom oferi să realizăm parte din mobilier (eventual vom căuta sponsori care să ne ajute cu partea de materiale și consumabile). Am amintit doar una din idei deoarece țin foarte mult la ea și ne vom strădui ca sprijinul nostru să fie cât mai substanțial.
Unde te vezi peste cinci ani? Această întrebare ar trebui să ne-o punem, periodic, fiecare dintre noi. Este un mod de a fi conștienți de trecerea inexorabilă a timpului și de a ne ajuta să ne prioritizăm obiectivele, acțiunile și demersurile viitoare. Noi ne dorim să evoluăm în fiecare an, prin mărirea și diversificarea plajei de produse, prin mărirea portofoliului de clienți pemanenți, prin achiziția de noi utilaje, prin angajarea de personal dar și prin ducerea la bun sfârșit a cât mai multor proiecte de implicare socială.