Conferinta de lansare a proiectului “Proiect de viata: Viitorul incepe azi” a avut loc saptamana trecuta in Municipiul Bucuresti. Proiectul demarat de Institutul pentru Politici Sociale in colaborare cu Inspectoratul Judetean isi propune sa schimbe viata tinerilor care nu au fost inscrisi nicioadata la scoala sau au abandonat-o si nu ocupa un loc de munca. Prin programul de tipul “A doua sansa” implementat in proiect, tinerii NEETs cu varste curprinse intre 16 si 29 de ani se pot inscrie din nou la scoala pentru a-si finaliza studiile primare si gimnaziale. De asemenea, acestia vor beneficia de programe de formare profesionala si cursuri de calificare in diverse domenii ce ii vor ajuta ulterior sa se integreze pe piata muncii. Acestia vor beneficia de consiliere profesionala si consultanta in cariera pentru a-si descoperi atuu-rile si motivatia de a avea o viata normala.
Problema tinerilor din Bucuresti care nu ocupa un loc de munca este ingrijoratoare la nivel national. De aceea, Institutul pentru Politici Sociale in colaborare cu Inspectotatul Judetean isi doresc sa atraga si sa mentina pe parcursul proiectului aproximativ 410 tineri NEETs. Prima conferinta a proiectului in acest sens a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confrunta tinerii NEETs. La intalnirea din 30 August 2021 au luat parte atat membrii IPS si ISMB, cat si reprezentanti ai institutiilor si societatilor civile. Astfel, cadre didactice, reprezentanti din DGASPC, Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii, Serviciul de Probatiune, ANOFM/AJOFM, Penitenciare si angajatori din zona Munteniei au fost invitati in cadrul conferintei. Acestia si-au oferit disponibilitatea si implicarea directa pentru identificarea, scolarizarea, formarea profesionala si angajarea tinerilor NEETs.
Institutiile prezente la intalnire au ajuns la o concluzie comuna privind principalul impediment in selectia grupului tinta. Primul obstacol in calea revenirii la scoala a tinerilor NEETs marginalizati social il reprezinta lipsa motivatiei. Pentru a solutiona aceasta problema au fost propuse o serie de masuri care tin de sustinerea financiara si oferirea de sprijin pentru rezolvarea problemelor imediate cu care se confrunta persoanele si familiile acestora. Astfel, s-a descoperit ineficacitatea masurilor suport pe care le furnizeaza in prezent institutiile statului. Ajutoarele sociale primite din partea statului constituie principala piedica in vederea motivarii pentru integrarea pe piata muncii a tinerilor care nu si-au finalizat studiile. Insa, prin oferirea altor alternative mai motivante, tinerii NEETs pot obtine un serviciu si o sursa de venit stabila. De aceea, continuarea si absolvirea studiilor, gasirea unui loc de munca stabil si sprijinul moral ii pot determina pe acestia sa se reintegreze in societate, eliminand astfel riscul de excluziune de pe piata muncii.
Consideram ca o colaborare intre organizatiile non-guvernamentale implicate in proiect si institutiile nationale ale sistemului educatiei este extrem de benefica in ajutorarea tinerilor NEETs. Aceasta colaborare faciliteaza implementarea solutiilor in etapele viitoare ale proiectului. Principalele masuri oferite de “Proiect de viata: Viitorul inccepe azi” sunt consilierea profesionala, asistenta in cautarea unui loc de munca, formarea profesionala. Cu sustinerea din partea colaboratorilor, acest proiect poate avea cu certitudine un rezultat favorabil.
Data publicarii : 03.09.2021