PROMOVAREA COEZIUNII SOCIALE SI CONSTRUIREA UNOR SOCIETATI INCLUZIVE PENTRU TOTI
Modul de viata european este unul incluziv. Integrarea si incluziunea sunt esentiale pentru persoanele care vin în Europa, pentru comunitatile locale si pentru bunastarea pe termen lung a societatilor noastre si pentru stabilitatea economiilor noastre. Daca vrem sa ajutam societatile si economiile noastre sa prospere, trebuie sa-i sprijinim pe toti cei care fac parte din societate, integrarea fiind atât un drept, cât si o datorie pentru toti.
Aceasta înseamna împuternicirea celor care se confrunta cu dezavantaje, asigurând în acelasi timp comunitatile noastre unite si coezive. Înseamna a oferi tuturor sanse egale de a se bucura de drepturile lor si de a participa la viata comunitara si sociala, indiferent de context si în conformitate cu Pilonul European al Drepturilor Sociale. De asemenea, înseamna respectarea valorilor europene comune, astfel cum sunt consacrate în tratatele UE si în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, inclusiv democratia, statul de drept, libertatile de exprimare si de religie, precum si drepturile la egalitate si discriminare. Aceste valori fundamentale sunt o parte esentiala a vietii si participarii la societatea europeana. Ele sunt, de asemenea, rationamentul din spatele crearii portofoliului „Promovarea modului nostru european de viata” în cadrul Comisiei – aparând premisa simpla, dar esentiala, ca toata lumea conteaza, ca nimeni nu trebuie lasat în urma si ca toti ar trebui sa poata exercita în mod eficient. drepturile lor si au acces la oportunitati si securitate.
Provocarea integrarii si incluziunii este deosebit de relevanta pentru migranti, nu numai pentru nou-veniti, ci, uneori, si pentru resortisantii tarilor terte care s-ar fi naturalizat si sunt cetateni UE1. Acesta este motivul pentru care domeniul de aplicare al acestui plan de actiune acopera atât migrantii, cât si cetatenii UE cu origini migrante. Prin urmare, este mai larg decât planul de actiune al Comisiei din 2016 privind integrarea, care acoperea doar resortisantii tarilor terte.
Asigurarea integrarii si incluziunii efective în UE a migrantilor este o investitie sociala si economica care face societatile europene mai coezive, mai rezistente si mai prospere. Integrarea si incluziunea poate si ar trebui sa fie un proces câstigator pentru toate partile, de care beneficiaza întreaga societate. Dar, pentru ca integrarea si incluziunea sa aiba succes, trebuie sa fie, de asemenea, un proces bidirectional, prin care migrantilor si cetatenilor UE cu origini migrante li se ofera ajutor pentru integrare si, la rândul lor, depun un efort activ pentru a se integra. Procesul de integrare implica societatea gazda, care ar trebui sa creeze oportunitati de participare deplina economica, sociala, culturala si politica a imigrantilor. De asemenea, implica adaptarea migrantilor care au drepturi si responsabilitati în raport cu noua lor tara de resedinta.
Astazi, aproximativ 34 de milioane de locuitori s-au nascut în afara UE (aproximativ 8% din populatia UE) si 10% dintre tinerii (15-34 de ani) nascuti în UE au cel putin un parinte nascut în strainatate. Desi proportia de locuitori nascuti în afara UE a crescut în general în ultimii ani, aceasta variaza în continuare foarte mult între statele membre. Este de aproximativ 10% sau mai mult în Suedia, Estonia, Luxemburg, Croatia, Letonia, Austria, Malta si Germania, în timp ce este sub 3% în Cehia, Ungaria, România, Bulgaria, Polonia si Slovacia.
Peste un sfert dintre migranti sunt cu studii superioare. Ofera resurse, ambitie si motivatie, dar adesea nu sunt capabili sa-si puna abilitatile în valoare. Aproape 40% sunt supracalificati pentru munca pe care o fac. Nu ne permitem sa irosim acest potential. În acelasi timp, aproape o cincime dintre migranti au doar studii primare si au nevoie de sprijin suplimentar.
Migrantii si cetatenii UE cu origini migrante joaca un rol cheie în economia si societatea europeana. Criza COVID-19 si-a facut contributia cu atât mai evidenta. Multi au contribuit la abordarea crizei în calitate de lucratori din serviciile esentiale, medici si asistente. În acelasi timp, se numara printre cei mai expusi pandemiei. UE va avea nevoie de contributia tuturor la redresarea si rezilienta economiilor noastre dupa COVID-19. Prin urmare, nu este doar o datorie morala în concordanta cu valorile fundamentale ale UE, ci si un imperativ economic de a intensifica actiunile în promovarea integrarii si incluziunii. Dupa cum arata cercetarile recente, integrarea deplina a migrantilor pe piata muncii ar putea genera câstiguri economice mari, inclusiv profituri fiscale, contributii la sistemele nationale de pensii si bunastare nationala în general.
Acest plan de actiune face parte din raspunsul cuprinzator pentru abordarea provocarilor legate de migratie, prezentat în Noul Pact privind migratia si azilul. Politicile de integrare de succes sunt, de asemenea, o piatra de temelie a unui sistem de gestionare a azilului si migratiei care functioneaza bine. Ele sprijina si completeaza politicile statelor membre în materie de azil si migratie, asigurând ca toate persoanele care au dreptul de a ramâne în UE pot participa pe deplin la societatile noastre. Ele pot sprijini, de asemenea, dialogul cu tarile terte si programele din dimensiunea externa a politicilor UE în materie de migratie si dezvoltare. Migrantii fac adesea parte din diferite forme de socializare în comunitatile diasporei din statele membre UE. Diaspora poate juca un rol esential pentru a sprijini incluziunea în societatile gazda, a contribui la investitii, inovare si dezvoltare, pastrând în acelasi timp relatia cu tarile de origine.
Acest plan de actiune acopera toate etapele si fazele diferite ale procesului de integrare: masuri înainte de plecare, primire si integrare timpurie, integrare pe termen lung si construirea unor societati incluzive si coezive. Acesta tine cont de situatia diferita a populatiilor migrante din statele membre si sprijina statele membre si alte parti interesate relevante în gasirea raspunsului adecvat în politicile lor de integrare si incluziune.
Publicat: 09 Septembrie 2021