Șomajul tinerilor în Europa: NEETs

Șomajul în rândul tinerilor în Europa și în categori NEETs a continentului există din mai mult decât simple cauze economice.

Potrivit unui studiu realizat în 2015 de Universitatea din Milano, 2,4 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani din Italia nu studiază și nici nu lucrează. Italia este țara din Europa occidentală cu cel mai mare număr de NEETs, conform studiului, urmată de Spania, Marea Britanie și Franța, unde numărul este, de asemenea, de aproximativ 2 milioane. Doar Bulgaria depășește limita, deținând 24,6% din toate NEETs-urile europene.

Ceea este ingrijorator în legătură cu acest fenomen este că, deși suntem într-o perioadă de criză, există o mulțime de oportunități pentru tineri de a părăsi această situație și de a face ceva cu viața lor, cum ar fi proiectele Erasmus +, schimburi de tineri și cursuri de formare.

Există, de asemenea, programe naționale precum și oportunități nesfârșite de voluntariat și experiența. Doar ca unii tineri pur și simplu nu sunt interesati sau nu se mai califica pentru aceste tipuri de experienta.

Cum arată viața unui NEETs?

Este adevărat că nu există multe oportunități de muncă în proximitate, dar cred că principala problemă este diferită – este o lipsă de vointa pentru schimbarea vieții lor. Acești tineri sunt bine cu viața pe care o au.

Cei mai mulți dintre acești tineri trăiesc cu părinții lor, iar rutina lor zilnică tipică constă în a se trezi târziu, a face plimbări toată ziua și a ieși cu prietenii în fiecare seară. Pentru această viață, primesc o alocatie săptămânala de la părinți de la aparinti sau de la institutii ale statului, altfel nu ar avea bani să iasă.

Când un tanar nu are niciun fel de experiență profesională și nu vorbește multe limbi străine, este greu să isi găseeasca punctul de plecare, dar este, de asemenea, adevărat că toate aceste oportunități sunt bine promovate și fiecare tânăr are o conexiune la internet pentru a merge și a găsi informații.

Ceea ce mă face să-mi fac griji nu sunt acei tineri care nu fac nimic pentru că nu știu despre oportunitățile oferite de UE și / sau propria țară si ar trebui să facem cu toții ceva pentru a ne informa colegii si prietenii cu privire la ceea ce ar putea face și la oportunitățile pe care le avem.

Ceea ce mă face cu adevărat să-mi fac griji sunt cei care, chiar știind despre oportunitățile pe care le au, nu fac nimic în acest sens, deoarece nu sunt motivați să iasă în afara zonei lor de confort: atâta timp cât au un loc unde să stea, haine calde, mâncare să mănânce și un sfat de la părinți, neavând muncit într-o singură zi din viața lor, nu găsesc un motiv pentru care ar trebui să își schimbe poziția, ceea ce le este favorabil.

Nu este pe deplin constientizat impactul mediului social în care crește cineva; cât de important este să călătorești, să întâmpini dificultăți și să devii independent; cât de importante sunt schimburile de tineri și tipuri similare de experiențe, tinerii privesc diferit viața.

 

Publicat: 14 iunie 202114